Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – PIB w Warszawie dokonał oceny podstawowych cech technologicznych ziarna zbóż pochodzących ze zbiorów 2021 r.
Próbki do analizy gromadzone są z terenu całego kraju za pośrednictwem Ośrodków Doradztwa Rolniczego jak również jednostek, które skupują ziarno pszenicy bezpośrednio od rolników.
W bieżącym roku za pośrednictwem PODR w Boguchwale zostało przekazanych do analizy 46 próbek różnych gatunków zbóż, a w tym: 30 próbek ziarna pszenicy ozimej i 1 pszenicy jarej, 4 próbki owsa, 2 pszenżyta ozimego, po 1 próbce jęczmienia ozimego i jarego, żyta ozimego oraz 6 próbek ziarna kukurydzy pochodzących z różnych gospodarstw rolnych
z terenu województwa podkarpackiego.
W załączonym pliku zamieszczamy wyniki przeprowadzonych przez Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego - PIB
w Warszawie badań. Wśród przeprowadzonych analiz oceniane były następujące wyróżniki jakościowe ziarna zbóż w zależności od gatunku: wilgotność ziarna, zawartość białka, glutenu, popiołu, liczba opadania, wskaźnik sedymentacji, gęstość ziarna w stanie zsypnym. Są one doskonałym źródłem informacji na temat jakości ziarna zbóż zebranego w bieżącym roku.
Katarzyna Sitek