Konkurs ma na celu szerzenie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego, wdrażanie najlepszych rozwiązań w gospodarstwach rolnych oraz rozpowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego.
W lipcu komisja konkursowa, w skład której wchodzili przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego i Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego dokonała wizytacji zgłoszonych gospodarstw w województwie podkarpackim i wyłoniła trzech laureatów oraz przyznała trzy wyróżnienia.
We wszystkich gospodarstwach oceniano m.in. dostosowanie zmianowania do warunków klimatycznych i glebowych gospodarstwa oraz wykonywanie zabiegów agrotechnicznych, charakterystycznych dla rolnictwa ekologicznego, estetykę gospodarstwa, ład i porządek, dbałość o nieprodukcyjne elementy środowiska, dostosowanie wyposażenia gospodarstwa do potrzeb i skali produkcji, zbilansowanie produkcji zwierzęcej z roślinną oraz sposób przechowywania nawozów naturalnych.
I miejsce MAREK POTOCZNY z Tuligłowów
Gospodarstwo znajduje się w gminie Rokietnica w województwie podkarpackim, pow. jarosławski.
Całkowita powierzchnia gospodarstwa, które prowadzone jest od 20 lat w systemie ekologicznym to ok. 50 ha, z czego ponad 44 ha to użytki rolne. Rolnik prowadzi produkcję odznaczającą się dużą różnorodnością. Produkcja roślinna to głównie: zboża, rzepak ozimy, bobik oraz ziemniaki i koniczyna czerwona. Produkcja zwierzęca to hodowla trzody chlewnej. Rolnik prowadzi tucz trzody w cyklu zamkniętym.
II miejsce TADEUSZ KAMIENIEC z Zalesia
Gospodarstwo położone jest w miejscowości Zalesie, gminie Oleszyce, powiecie lubaczowskim.
Na powierzchni 4,43 ha prowadzona jest uprawa roślin jagodowych i warzyw. Przede wszystkim truskawki, maliny i ogórka. Gospodarstwo zdobyło I miejsce w konkursie „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne roku 2016”, zorganizowanym przez Spółkę Bioconcept-Gardenia oraz zostało uhonorowane przez ww. firmę „Szablą Wołodyjowskiego” za rok 2018,
w konkursie na najwyższy plon truskawek ekologicznych.
III miejsce BOŻENA WISŁA z Bukowca
Gospodarstwo, o powierzchni 13,81 ha położone jest w malowniczej bieszczadzkiej miejscowości Bukowiec u podnóża Korbani, w dolinie rzeki Solinka. Produkcja ekologiczna prowadzona jest od 2005 r.
Gospodarstwo opiera się na produkcji zwierzęcej. Hodowane w gospodarstwie jest bydło mleczne rasy simental oraz kury i kaczki. Certyfikowane jest mleko, z którego gospodyni produkuje metodami tradycyjnymi sery podpuszczkowe naturalne i z różnymi dodatkami.
W asortymencie znajdują się także sery wędzone i dojrzewające. Sery te uzyskały szereg nagród i wyróżnień lokalnych, wojewódzkich i krajowych.
Pani Bożena prowadzi również działalność ekoagroturystyczną oraz organizuje warsztaty serowarskie dla młodzieży.
Andrzej Kycia ze Starego Miasta
Gospodarstwo o powierzchni ponad 30 ha położone jest w Brzyskiej Woli, w powiecie leżajskim. Pan Andrzej uprawia w swoim gospodarstwie głównie owoce jagodowe, jak: porzeczkę czarną i czerwoną, borówkę wysoką i średnią, truskawki oraz aronię czarnoowocową. Uprawiane są również warzywa i zboża.
Mateusz Radek z Rzeszowa
Gospodarstwo położone jest w Trzcianie, w powiecie rzeszowskim.
Objęte zostało certyfikatem rolnictwa ekologicznego w 2004 r. Położenie gospodarstwa, charakteryzujące się szczególnie dużym nasłonecznieniem i długim okresem wegetacyjnym oraz wykształcenie pana Mateusza sprawiło, że w 2014 r. założył pierwsze nasadzenia winorośli. Obecnie ekologiczna winnica to ok. 4 ha powierzchni. Od 2018 r. winnice posiadają Certyfikat Rolnictwa Ekologicznego. W winiarni cały proces produkcji realizowany jest wg zasad przetwórstwa ekologicznego. Rocznie produkowane jest 8-10 tys. butelek ekologicznego wina.
Marian Piotrowski ze Zboisk
Gospodarstwo znajduje się w gminie Bukowsko, miejscowości Zboiska, w powiecie sanockim.
Na powierzchni ok. 7 ha pan Marian prowadzi produkcję warzywną i sadowniczą. Prawie 4 ha powierzchni gospodarstwa zajmują sad jabłoniowy oraz mieszany z wiśnią
i gruszą. Uprawiane są różnorodne warzywa. Z roślin jagodowych występują porzeczka czarna i czerwona, malina jesienna, truskawki oraz borówka wysoka. Prowadzona jest również działalność agroturystyczna.
Wyróżnione gospodarstwa otrzymały dyplomy oraz nagrody finansowe ufundowane
z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach operacji „Ekologia przyszłością rolnictwa”.
Zdobywca pierwszego miejsca został zgłoszony do konkursu krajowego.