Produkcja kalafiora w Polsce i na świecie zyskuje na znaczeniu. Kalafior, dzięki umiarkowanym wymaganiom siedliskowym nie przysparza problemów w uprawie. Przez wzgląd na rosnące zainteresowanie zdrowym trybem życia, stanowi pożądany produkt zarówno na rynku świeżych warzyw, jak i w postaci mrożonek. Wzrost zainteresowania kalafiorem sprawia, że staje się on towarem konkurencyjnym na rynku polskich warzyw.
Zmechanizowanie produkcji warzyw kapustnych sprawiło, że uprawa kalafiora nie jest już tak czaso- i pracochłonna, co pozwoliło na zwiększenie areału upraw w gospodarstwach wyspecjalizowanych w tym kierunku. Możliwość uprawy warzyw na znacznym areale poprawiło zaś pozycję gospodarstw jako kontrahentów dla dużych przedsiębiorstw przetwórczych. W efekcie gospodarstwa dysponujące odpowiednim areałem, sprzętem i doświadczeniem, zawierają umowy kontraktacyjne na dostawy większych partii bardziej jednorodnego surowca o pożądanej jakości, dzięki czemu mogą prowadzić opłacalną produkcję i zwiększać swoją dochodowość.
W powiecie leżajskim na zainteresowanie uprawą kalafiora mają wpływ nie tylko warunki siedliskowo klimatyczne, ale przede wszystkim istnienie dużego odbiorcy surowca jakim jest Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego HORTINO w Leżajsku (właściciela marki POLTINO). Istnienie dużego zakładu na tym terenie, zapewnia rolnikom bezpieczeństwo zbycia wyprodukowanego surowca, po stabilnej cenie zakontraktowanej w umowie z zakładem.
Podstawową cechą kalafiorów przeznaczonych do przetwórstwa, z punktu widzenia producenta, jest ich waga, natomiast dla przetwórstwa bardzo ważna jest stabilność dostaw. Dlatego producenci mrożonek potrzebują odmian wiernie plonujących, na których mogą oprzeć ciągłość zaopatrzenia w surowiec.
Jedną z takich polecanych odmian kalafiora uprawianą na tym terenie do przetwórstwa jest odmiana David. Odmiana ta polecana jest dostawcom na główną część kampanii jesiennej lub zbiory październikowe. Przy uprawie Davida nie ma problemu z dorastaniem róż nawet późną jesienią, kiedy dzień jest krótki, a temperatury coraz niższe. David ma duży potencjał plonotwórczy, dzięki tej odmianie zakład ma pewność dostaw październikowych, a producenci uzyskanie satysfakcjonujących zbiorów.
Przydatność kalafiora Dawid F1, do różyczkowania mechanicznego z przeznaczeniem dla przemysłu do zamrażalnictwa, została oceniona w prowadzonej w tym roku, demonstracji w gospodarstwie na terenie powiatu leżajskiego.
Do uprawy jesiennej w gospodarstwie wprowadzono odmianę kalafiora Dawid F1 (oferta firmy Syngenta). Odmiana przeznaczona do przetwórstwa o 90-dniowym okresie wegetacji, o wysokiej sile wzrostu, wytwarzająca wysokiej jakości duże, zwarte, twarde i śnieżnobiałe róże, łatwe do różyczkowania mechanicznego oraz odporne na uszkodzenia mechaniczne. Polecana do uprawy w warunkach klimatycznych południowo-wschodniej Polski na zbiór jesienny.
Demonstrację prowadzono w gospodarstwie, które kilkanaście lat zajmuje się uprawą warzyw (kalafior, brokuł, groch cukrowy) z przeznaczeniem do przetwórstwa w miejscowym zakładzie, głównie do produkcji mrożonek.
W gospodarstwie kontynuowano proces przygotowania różyczki kalafiorów poprzez wykorzystanie linii do różyczkowania. Na linii tej, róże kalafiorów są w pierwszym etapie pozbawiane głąba, a następnie podawane w zasięg pracy łamaczy, które rozdrabniają róże na drobne frakcje. W dalszym etapie różyczki przemieszczają się pasem transportowym, gdzie następuje ręczna korekta – zbyt duże różyczki są przycinane oraz odrzucane wadliwe.
W efekcie końcowym, skalibrowane różyczki, trafiają do skrzynek i są wywożone do zakładu.
Podsumowanie. W bieżącym okresie wegetacji odmiana kalafiora Dawid F1 potwierdziła przydatność do uprawy, na zbiór jesienny. Odmiana kalafiora Dawid F1 potwierdziła w uprawie cechy odmianowe określone przez producenta – Syngentę. Podczas tegorocznych zbiorów, w 90-dniowym okresie wegetacji, odmiana ta wytworzyła wysokiej jakości duże, zwarte, twarde i śnieżnobiałe róże, łatwe do różyczkowania mechanicznego, odporne na uszkodzenia mechaniczne podczas zbioru i transportu. Uzyskane różyczki kalafiora pozostały twarde, zwarte, o wyrównanym, grzybkowatym kształcie. Plantator kalafiora potwierdza znikomy odpad w postaci kruszcu podczas mechanicznego różyczkowania. Ponadto uprawiana odmiana była dość odporna na choroby grzybowe zwłaszcza jesienią oraz żółknięcie róż. Odmiana dała wysoki plon i dobrej jakości surowiec do zamrażalnictwa, oczekiwany przez odbiorcę Zakład przetwórstwa. Potwierdzenie powyższych cech, w prowadzonej uprawie kalafiora Dawid F1, zapewniło w tym roku uzyskanie wysokiej wydajności plonu handlowego dla rolnika, na poziomie ponad 20 t/ha.
Źródło:
Warzywa gruntowe - SYNGENTA 2020
Renata Mazurek
PZDR w Leżajsku