Jakość ziarna pszenicy zebranej w 2023 r.

Podobnie jak w ostatnich dwóch latach, doradcy Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale pozyskali od rolników z województwa podkarpackiego próbki (...)

Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów w 2022 r.

W Polsce, prawie połowa produkowanego ziarna pszenicy przeznaczana jest do przemiału na mąkę, która wykorzystywana jest do produkcji pieczywa, wyrobów (...)

Wyniki analizy ziarna zbóż z 2022 r.

Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – PIB w Warszawie dokonał oceny podstawowych cech technologicznych ziarna (...)

Poplony ścierniskowe

Ze względu na bardzo duży udział zbóż w strukturze zasiewów w wielu gospodarstwach istnieje problem niewłaściwego następstwa roślin. W praktyce, (...)

Stosowanie odpowiedniego i zdrowego materiału siewnego i sadzeniakowego jest podstawą do uzyskania optymalnego plonu.

Coraz więcej skrzypionek w zbożach

Z przeprowadzanych w ostatnim czasie lustracji zbóż ozimych i jarych w ramach prowadzonych doświadczeń na polu doświadczalnym PODR w Boguchwale (...)

podr

Przygotować siew pszenicy jarej

Pszenica jara jest zbożem umożliwiającym produkcję ziarna o wysokich parametrach jakościowych, ale ma duże wymagania środowiskowe i agrotechniczne, czyli jest (...)

Analiza sytuacji na rynku zbóż oraz cen pszenicy paszowej w woj. podkarpackim

Rok 2021 nie był korzystny pod względem warunków pogodowych dla uprawy pszenicy. Późna i zimna wiosna skutecznie hamowały wzrost roślin. (...)

podrb

Jakość ziarna pszenicy ozimej i jarej

Nasza strona internetowa www.podrb.pl używa plików cookie, tzw. „ciasteczek”. Są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane do Państwa urządzenia (komputera, smartfona itp.). Stosujemy je wyłącznie dla Państwa wygody w celu lepszego dostosowania naszej witryny internetowej do Państwa indywidualnych potrzeb oraz w celach statystycznych. Nie zawierają one żadnych danych osobowych.

Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Info