Aktualności
II Podkarpackie Laury Mleczne
W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale 10 marca miało miejsce wydarzenie ,,II Podkarpackie Laury Mleczne’’ zorganizowane przez Polską Federację (...)
Konferencja "Towarowa Produkcja Mleka"
3 marca 2020 r. w Auli Instytutu Gospodarski Rolnej i Leśnej Uczelni Państwowej im. Jana Grodka w Sanoku odbyła się (...)
Konferencja "Weterynaryjne aspekty w produkcji trzody chlewnej w dobie zagrożenia i występowania ASF.
Zapewnienie trwałego bezpieczeństwa żywnościowego w regionach rozdrobnionej produkcji agrarnej".
Gryka zwana hreczką
Gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum) zwana również hreczką należy do rodziny rdestowatych, jest jedną z wartościowszych roślin zbożowych uprawianych przez człowieka. (...)
Jęczmień jary do browaru
Wzrost produkcji i spożycia piwa w naszym kraju w ostatnim latach spowodował, że wśród rolników obserwuje się coraz większe zainteresowanie (...)
Program dla Polskiego Ziemniaka
Bakterioza pierścieniowa, której sprawcą jest bakteria Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Cms), jest chorobą kwarantannową i podlega zwalczaniu z urzędu. Znana (...)
Żerują w zbożach na jesieni
Oprócz chwastów i chorób grzybowych poważnym zagrożeniem dla zasiewów zbóż ozimych są szkodniki. Stanowią one zagrożenie dla młodych roślin oraz (...)
Pszenżyto ozime cieszy się niesłabnąca popularnością
W gospodarstwach, które dysponują słabymi glebami, o lekko kwaśnym odczynie, a potrzebują zbóż na cele paszowe warto postawić na uprawę (...)
Nasiona rzepaku dobrze przechowywane
Nasiona obecnie uprawianych odmian rzepaku zawierają ponad 40% tłuszczu. Magazynowane w nieodpowiednich warunkach, w krótkim czasie psują się i tracą (...)
Rzepak i zboża z katalogu CCA
Wybór odpowiedniej odmiany do siewu zawsze stanowi dla rolnika nie lada dylemat. Ponieważ niedługo żniwa i kolejne siewy, przed rolnikami (...)
Dawka jakościowa azotu w pszenicy
Ponieważ połowa produkcji ziarna pszenicy w naszym kraju jest wykorzystywana przez przemysł spożywczy, głównie do wyrobu mąki i wypieku pieczywa (...)
Ekonomia społeczna
Czym jest, kto zalicza się do podmiotów ekonomii społecznej.