W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w dniu 27 lutego br. odbyła się konferencja organizowana we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie pn.: „Weterynaryjne aspekty w produkcji trzody chlewnej w dobie zagrożenia i występowania ASF – zapewnienie trwałego bezpieczeństwa żywnościowego w regionach rozdrobnionej produkcji agrarnej”.
Konferencję otworzył dyrektor PODR – Roberta Pieszczocha, który przywitał liczne grono hodowców oraz zaproszonych gości. W swojej wypowiedzi dyrektor podkreślił znaczenie produkcji trzody chlewnej na podkarpaciu, a także wskazał na możliwość ubiegania się o dofinansowanie na „Restrukturyzację małych gospodarstw” przez rolników, którzy utrzymują świnie na terenach objętych ASF.
Dr. hab. Grzegorz Woźniakowski z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach przedstawił informację na temat sześciu lat Afrykańskiego Pomoru Świń w Polsce oraz perspektywach dalszego rozwoju sytuacji w kraju i Europie. Prelegent zaciekawił hodowców prezentując m.in. powstałe fakty i mity na temat Afrykańskiego Pomoru Świń. Wykładowca podkreślił, że wirus jest chorobą wolno szerzącą się, jednak może być rozniesiona na znaczne odległości przy udziale człowieka. Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, że w ubiegłym roku to w Polsce odnotowano najwięcej przypadków ASF. Ognista tej choroby w 43% wystąpiły w gospodarstwach utrzymujących powyżej 100 świń. Wykładowca wskazał, że na terenie naszego kraju choroba nasila się sezonowo oraz podkreślił problem występowania dzików na obszarach zurbanizowanych.
Kolejny poruszony na konferencji temat również dotyczył Afrykańskiego Pomoru Świń. Wojewódzki Lekarz Weterynarii Janusz Ciołek przestawił sytuację epizootyczną na Podkarpaciu. Prelegent zapoznał słuchaczy z dynamiką rozwoju choroby w naszym województwie i omówił kolejno występujące ogniska. Uczestnicy dowiedzieli się o aktualnie podejmowanych działaniach w tym m.in. o zamknięciu przejść dla zwierząt na trasie Korczowa – Rzeszów Wschód oraz o wzmożonym odstrzale dzików.
Niezwykle istotny problem niosący poważne skutki w życiu nie tylko zwierząt ale również ludzi przedstawił dr nauk weterynaryjnych Artur Jabłoński z SGGW w Warszawie . Prelegent w przystępny sposób zapoznał słuchaczy z tematem antybiotykowrażliwości. Hodowcy poszerzyli swoją wiedzę na temat właściwego leczenia antybiotykami przy wystąpieniu popularnych jednostek chorobowych u świń. Szczególna uwaga rolników została skierowana na kryteria racjonalnej antybiotykoterapii, która powinna być krótka, celowa, bezpieczna, możliwie niska w kosztach oraz nie szerząca oporności.
Ekonomiczne aspekty związane z występowaniem chorób zakaźnych oraz ich wpływ na wyniki produkcyjne omówił dr nauk weterynaryjnych Michał Tarasiuk z firmy Boehringer Ingelheim Sp. z o.o. Wykładowca wskazał słuchaczom kiedy najczęściej pojawiają się różne jednostki chorobowe (PRRS, Cirkowirus PCV-2, Mykoplazmowe zapalenie płuc, Rozrostowe zapalenie jelit) oraz w jaki sposób wpływają one na koszty w gospodarstwie. Podczas wystąpienia przedstawione zostały szczegóły bioasekuracji zewnętrznej i wewnętrznej podkreślając duże znaczenie przestrzegania właściwego czasu kwarantanny oraz aklimatyzacji loszek. Uczestnicy konferencji poznali również ekonomiczny wpływ poprawy współczynnika wykorzystania paszy (FCR) na ekonomikę produkcji.
Przedstawiciel firmy Smart Nanotechnologies S.A. – Silveco Krzysztof Polowczyk zaznaczył, że niezwykle istotną kwestią jest właściwe podejście hodowców do tematu bioasekuracji. Kolejno w przejrzysty sposób wytłumaczył na czym polega nanotechnologia prezentując przy tym wykorzystanie srebra w walce z patogenami. Zaprezentowane zostały preparaty, które mogą wspierać bioasekurację i być stosowane w obecności zwierząt.
Prelegentki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie zapoznały uczestników konferencji z realizowanym projektem SALSA (small farms, small food businesses and sustainable food security). Dr. inż. Marta Czekaj przeprowadziła wykład na temat małych gospodarstw rolnych i drobnych przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego w zapewnianiu trwałego bezpieczeństwa żywnościowego. W ramach projektu prowadzono badania terenowe w 30 regionach na terenie Europy i Afryki. W naszym województwie na terenie powiatu strzyżowskiego, ropczycko-sędziszowskiego, łańcuckiego i kolbuszowskiego przeprowadzono ankietyzację oraz fotodokumentację wśród właścicieli drobnych gospodarstw rolnych i małych przedsiębiorstw zajmujących się produkcją, przetwarzaniem bądź sprzedażą żywności. Z kolei dr Katarzyna Żmija podsumowała projekt w zakresie potencjalnej roli małych gospodarstwa w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego. Na zakończenie dr inż. Monika Szafrańska omówiła rolę kobiet w zapewnianiu bezpieczeństwa żywnościowego. Zgromadzone informacje mają wspierać podejmowanie decyzji zarówno w prywatnym jak i publicznym sektorze gospodarki żywnościowej.
W konferencji uczestniczyło 115 rolników, hodowców świń oraz doradców rolnych naszego Ośrodka, którzy mieli okazję degustować produkty z podkarpackich zakładów mięsnych: Smak Górno, Kabanospol, Gospodarstwo Rolne Góra Ropczycka, ZM Leśniak i ZM Fiołek. Sponsorom serdecznie dziękujemy.