Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu oraz Ośrodkami Doradztwa Rolniczego zorganizowało XIII edycję ogólnopolskiego konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2020 r.
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale przeprowadził etap wojewódzki konkursu, którego celem jest szerzenie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego, wdrażanie najlepszych rozwiązań w gospodarstwach rolnych oraz rozpowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego.
Do rywalizacji zgłosiło się 17 gospodarstw ekologicznych z różnych powiatów województwa podkarpackiego.
We wrześniu komisja konkursowa, w skład której wchodzili przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, Podkarpackiej Izby Rolniczej
i Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego dokonała wizytacji zgłoszonych gospodarstw i wyłoniła laureatów w województwie podkarpackim.
We wszystkich gospodarstwach oceniano m.in. dostosowanie zmianowania do warunków klimatycznych i glebowych gospodarstwa oraz wykonywanie zabiegów agrotechnicznych, charakterystycznych dla rolnictwa ekologicznego, dbałość o nieprodukcyjne elementy środowiska, dostosowanie wyposażenia gospodarstwa do potrzeb i skali produkcji, zbilansowanie produkcji zwierzęcej z roślinną oraz sposób przechowywania nawozów naturalnych.
Zgodnie z regulaminem, laureat I miejsca na etapie wojewódzkim został zgłoszony do konkursu krajowego.
Komisja konkursowa przyznała następujące miejsca:
Nagrodzone gospodarstwa otrzymały dyplomy oraz nagrody finansowe.
Wyróżnione gospodarstwo pana Marcina Dunaja położone jest w gminie Frysztak.
Zajmuje powierzchnię ok. 80 ha, w tym ponad 62 ha użytków rolnych, nastawione jest zarówno na produkcję zwierzęcą, jak i roślinną.
Z upraw należy wymienić:
- 21,48 ha zbóż (w tym 10,69 ha pszenicy orkisz i 8,00 ha pszenicy płaskurki),
- 9,00 ha gryki,
- 8,19 ha rzepaku,
- 1,24 ha szarłatu,
- 9,94 ha kukurydzy,
- 1,92 ha koniczyny białoróżowej.
Oprócz tego w gospodarstwie jest 5,92 ha mieszanki wieloletniej traw i 4,32 ha trwałych użytków zielonych, które stanowią bazę paszową dla zwierząt.
Uprawy są wzorowo utrzymane w dobrym stanie fitosanitarnym i niezachwaszczone.
Pan Marcin posiada 60 szt. bydła, różnych ras, w tym 30 krów mlecznych z przychówkiem. Dominuje rasa simental. Oprócz niej hodowana jest rasa polska czerwona oraz holsztyno- fryzyjska. Bydło utrzymywane jest na głębokiej ściółce, a obornik przechowuje się na pryzmie obornikowej, nieopodal obory. Gospodarka nawozowa opiera się głównie na własnych nawozach naturalnych (obornik). Dodatkowo obornik jest zaprawiany preparatem mikrobiologicznym dla lepszego rozkładu. Stosowany jest również Ormus z soli kłodawskiej, ze złotem magnetycznie aktywnym oraz nawóz fosforowo-potasowy firmy Luvena.
W ramach działania „Modernizacja gospodarstw rolnych” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, współfinansowana została budowa nowoczesnej obory dla krów mlecznych.
W gospodarstwie znajdują się odpowiednie maszyny dostosowane do skali produkcji: kombajn zbożowy, prasa „na dużą kostkę”, ciągniki, ładowarka teleskopowa, pług, pokosówka ciągnikowa do rzepaku, pielnik hydrauliczny, przyczepa. Rolnik sam modernizuje maszyny, dostosowując je do potrzeb gospodarstwa. Posiada bronę-chwastownik własnej konstrukcji, zmodernizowaną na wzór austriackiej APV oraz agregat do mulczu przerobiony ze starej kosiarki rotacyjnej.
W gospodarstwie prowadzony jest Rolniczy Handel Detaliczny. Sprzedawane są produkty, takie jak: mąka orkiszowa razowa, mąka płaskurka razowa, mąka sojowa, kasza gryczana prażona, olej rzepakowy, olej sojowy. Zboże mielone jest usługowo w ekologicznym młynie w Kopytowej, natomiast do produkcji olejów pan Marcin dysponuje własną tłocznią. Gospodarstwo posiada bogatą ofertę serów, wytwarzanych według tradycyjnych przepisów. Produkowane są m.in.: twarogi, mozzarelle, gouda dojrzewająca, feta, oscypki oraz sery typu korycińskiego, masło. W ramach RHD indywidualnie sprzedawane jest również mięso wołowe.
Sprzedaż prowadzona jest codziennie, na rynku lokalnym oraz we własnym sklepiku, który znajduje się przy gospodarstwie. Produkty można też zamówić telefonicznie
u gospodarza.
Rolnik aktywnie bierze udział w szkoleniach, dotyczących produkcji zwierzęcej i roślinnej metodami ekologicznymi.
W najbliższym czasie planuje skorzystać z premii na rozpoczęcie działalności pozarolniczej, na budowę chłodni i zakup kontenerów chłodniczych. Ponadto chciałby założyć panele fotowoltaiczne. W planach jest także tzw. przenośny kurnik na 200 szt. drobiu, aby uzupełnić ofertę o jajka.
Laureat II miejsca, pan Waldemar Maziejuk, prowadzi gospodarstwo w gminie Tylawa, powiecie krośnieńskim. Zajmuje ono powierzchnię ok. 24 ha łąk i pastwisk, z niewielką częścią na warzywa, uprawiane na własne potrzeby. Wiodącym kierunkiem produkcji jest hodowla kóz mlecznych i produkcja mleka koziego. Obecnie w gospodarstwie znajduje się 400 szt. kóz mlecznych. Są to mieszańce międzygatunkowe jako potomstwo pierwszej kozy właściciela.
Z mleka wytwarzane są pyszne sery w rodzinnej przetwórni.
Gospodarstwo pana Przemysława Żebrackiego, laureata III nagrody, położone jest w gminie Zarszyn, powiecie sanockim. Rolnik przejął certyfikowane gospodarstwo od swojego ojca Tadeusza, który jako jeden z pierwszych rolników na Podkarpaciu otrzymał certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Gospodarstwo zajmuje powierzchnię ponad 39 ha. Wiodącym kierunkiem produkcji jest malina jesienna, której powierzchnia jest sukcesywnie powiększana. Uprawiana jest głównie odmiana ‘Polana’, która najlepiej sprawdza się w tutejszych warunkach. Aby zwiększyć ofertę towarową, rolnik w ostatnim czasie wprowadził nowe odmiany malin: ‘Poemat’ i ‘Polesie’.
Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy. Wszystkim uczestnikom składamy serdeczne podziękowania za zaprezentowanie swoich gospodarstw oraz za zaangażowanie
w promocję rolnictwa ekologicznego na Podkarpaciu, w tym stosowanie dobrych praktyk przyjaznych środowisku naturalnemu.
Natalia Antoniewska
PODR Boguchwała