Kapusta jest warzywem niskokalorycznym, jest doskonałym źródłem witamin A i C, z grupy B, oraz niewielkich ilości E i K, a także stanowi bogate źródło soli mineralnych, chociażby takich jak: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo czy mangan. Mając na uwadze powyższe właściwości, najlepiej kapustę spożywać na surowo. Bogatym źródłem witaminy C jest kapusta kwaszona.
Kapusta głowiasta powszechnie kojarzy się z okrągłymi, kulistymi główkami. W dobie postępu hodowlanego wiele firm nasiennych wyszło naprzeciw potrzebom konsumenta i posiada w ofercie nasiona kapusty białej głowiastej o mocno spłaszczonych główkach. Jest to tzw. kapusta typu Coolwrap, którą cechują duże, cienkie, delikatne w smaku a zarazem bardzo soczyste i chrupkie liście. Liście w główkach ułożone są dość luźno, co pozwala na ich ściąganie z krótkiego głąba nawet bez sparzania kapusty – stąd też ten typ kapust doskonale nadaje się na popularne w Polsce gołąbki. Wielkie liście sprawdzą się do przygotowania wrapów jako zdrowej alternatywy dla tortilli. Ponadto liście podczas zawijania czy rolowania choć są cienkie pozostają mocne i elastyczne. Kapusty w tym typie nie tylko nadają się do przygotowania gołąbków czy wrapów, ale także bezglutenowej lazanii, a ze względu na kruchość i słodycz liści mogą stanowić doskonały dodatek do zdrowych kanapek i surówek.
Na polskim rynku nasion dostępnych jest kilkanaście odmian kapusty białej głowiastej typu Coolwrap, których producentami są firmy holenderskie. Warto tu wymienić odmiany: Callaway, Compass, Sunny, Sweety, Sarmello, Atum Queen, Green Lunar, Gunma, Fieldwinner, Green Rich, New Star Cross. Odmiany kapust o mocno spłaszczonych główkach mogą stanowić urozmaicenie asortymentu kapusty głowiastej białej zarówno dla producentów, jak i konsumentów.
Oprac. na podst. lit.
Anna Cieszyńska
PODR Boguchwała