Na wstępie pan Tomasz Dziuba, zastępca kierownika Biura Powiatowego ARiMR w Nisku, przedstawił niezbędne informacje dotyczące rejestracji kół, ich działań statutowych oraz rozliczania dotacji. Następnie swój wykład poprowadziła pani Anna Opalińska, pracownik Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Uczestnicy zapoznali się z przykładami żywności prozdrowotnej, jej wpływem na organizm człowieka, znaczeniem w zachowaniu zdrowia oraz rolą w prewencji chorób cywilizacyjnych.
Celem szkolenia było uświadomienie, że zdrowe odżywianie wcale nie musi być trudne ani uciążliwe – wybór produktów jest na tyle szeroki, że każdy znajdzie coś dla siebie. Wystarczy odrobina cierpliwości, aby wyrobić w sobie zdrowe nawyki. Świadome odżywianie i zdrowy styl życia są ze sobą nierozerwalnie związane, a ich znaczenie jest ogromne – wpływają nie tylko na samopoczucie i wygląd, ale także na środowisko.
Oprac. Magdalena Klocek
PZDR Nisko