Konkurs ma na celu szerzenie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego, wdrażanie najlepszych rozwiązań w gospodarstwach rolnych oraz rozpowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego.
W lipcu komisja konkursowa, w skład której wchodzili przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego, Podkarpackiej Izby Rolniczej i Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, dokonała wizytacji zgłoszonych gospodarstw w województwie podkarpackim i wyłoniła trzech laureatów oraz przyznała dwa wyróżnienia.
We wszystkich gospodarstwach oceniano m.in. dostosowanie zmianowania do warunków klimatycznych i glebowych gospodarstwa oraz wykonywanie zabiegów agrotechnicznych, charakterystycznych dla rolnictwa ekologicznego, estetykę gospodarstwa, ład i porządek, dbałość o nieprodukcyjne elementy środowiska, dostosowanie wyposażenia gospodarstwa do potrzeb i skali produkcji, zbilansowanie produkcji zwierzęcej z roślinną oraz sposób przechowywania nawozów naturalnych.
I miejsce Mariusz Gumienny z Dębowca, pow. jasielski
Gospodarstwo znajduje się w gminie Dębowiec. Całkowita powierzchnia gospodarstwa to ok. 34,27 ha użytków rolnych. Gospodarstwo oparte jest głównie na produkcji roślinnej. Uprawiane są tu w szczególności zboża, w tym stare gatunki, jak: pszenica samopsza, płaskurka oraz orkisz – odmiany: Schwabenkorn, Oberkulmer rotkorn, żyto krzyca, gryka, proso, jęczmień, owies nagi i łuskowy. Ponadto uprawiane są rośliny oleiste: len złoty, ostropest plamisty, rzepak oraz warzywa. Certyfikowane są zarówno nieprzetworzone rośliny i produkty roślinne, jak i przetworzone produkty rolne oraz zwierzęta. Produkty są wytwarzane codziennie, na bieżąco. Spośród produktów wytwarzanych w gospodarstwie, wymienić należy przede wszystkim: mąki, makarony białe i razowe, kasze, otręby, patki, oleje. Makaron o nazwie „Orkiszowa kluska krojona”, 16 listopada 2018 r., został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, w kategorii „Gotowe dania i potrawy w woj. podkarpackim”, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
II miejsce Witold Popek z Pawłowej, pow. przeworski
Gospodarstwo o powierzchni ok. 10 ha nastawione na produkcję owoców miękkich i warzyw. Prowadzone są następujące uprawy: truskawki – odmiany Rumba, Saith, Malwina, malin – odmiana Poemat, dyni bezłuskowej, gryki, ogórka oraz ziemniaki. Truskawki uprawiane są na włókninie, a międzyrzędzia wyścielone są słomą. Uprawy nawożone są siarczanem amonu, preparatem Condit oraz w miarę możliwości obornikiem. Aby wzmocnić rośliny, stosowane są gnojówki z pokrzywy, wywar z wrotyczu oraz preparaty mikrobiologiczne. Uprawy owoców i ogórka posiadają system nawadniania. Gospodarstwo wyposażone jest w specjalistyczny sprzęt, niekiedy własnej konstrukcji.
III miejsce Krzysztof Bałon z Niżnej Łąki, pow. krośnieński
Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko Bałon” to jedno z wiodących gospodarstw pasiecznych południowo-wschodniej Polski znajduje się w miejscowości Niżna Łąka, gmina Miejsce Piastowe. Tradycja pszczelarska kontynuowana jest już w trzecim pokoleniu. Miody najwyższej jakości pochodzą z ekologicznie czystych terenów Jaśliskiego Parku Krajobrazowego. W ofercie gospodarstwa znajdują się: miody, pyłek kwiatowy (obnóża), propolis, pierzga w miodzie, matki pszczele oraz odkłady. W pasiece ekologicznej znajduje się 30 uli pszczelich. Za ekologiczną pierzgę w miodzie, w 2011 r. gospodarz został laureatem w konkursie „Najlepszy Produkt Regionalny i Lokalny”.
WYRÓŻNIENIE – Alina Radecka z Budzynia, pow. jarosławski
Gospodarstwo znajduje się w miejscowości Budzyń, w województwie podkarpackim, pow. jarosławski. Całkowita powierzchnia gospodarstwa to ok. 48 ha użytków rolnych. Gospodyni prowadzi ekologiczne gospodarstwo od 2004 r. Nastawione jest na produkcję roślinną. Uprawiane są: owies, żyto, łubin wąskolistny, gryka oraz koniczyna.
WYRÓŻNIENIE – Waldemar Dal z Osławicy, pow. sanocki
Gospodarstwo znajduje się w miejscowości Osławica, w dolinie rzeki Osławy, kilka kilometrów od Komańczy, pow. sanocki. Gospodarstwo funkcjonuje na powierzchni ok. 80 ha, gdzie przeważają łąki i pastwiska. Oparte jest głównie na produkcji zwierzęcej. W gospodarstwie hodowane jest bydło rasy simental oraz kozy rasy alpejskiej. W asortymencie znajdują się sery dojrzewające zarówno kozie, jak i krowie, a wśród nich z dodatkami: czosnkiem, pomidorami, czarnuszką oraz bazylią. W 2014 r. ser kozi dojrzewający bieszczadzki został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wyróżnione gospodarstwa otrzymały dyplomy oraz nagrody finansowe ufundowane z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach operacji „Ekologia przyszłością rolnictwa”. Zdobywca pierwszego miejsca został zgłoszony do konkursu krajowego.
Natalia Antoniewska
PODR Boguchwała