Organizowane przez Polską Federacje Hodowców Bydła i Producentów Mleka wydarzenie ma na celu podsumowanie prowadzonej oceny wartości użytkowej bydła mlecznego za 2022 r. i wyróżnienie najlepszych hodowców osiągających wysokie wyniki produkcyjne. Przedsięwzięcie promuje dobry wizerunek hodowców bydła, jako producentów surowca o najwyższej jakości i wartości spożywczej, które jest wyznacznikiem dobrej marki województwa podkarpackiego.
– Na Podkarpaciu rolnictwo jest ważną gałęzią gospodarczą. Podkarpaccy rolnicy aktywnie interesują się innowacyjnymi rozwiązaniami i technologiami rolniczymi. Popularnością cieszy się nowoczesne podejście do hodowli wysokogatunkowego bydła, m.in. takich ras jak Bydło Simentalskie. Dziękuję hodowcom bydła mlecznego za ich ogromny trud i codzienną ciężką pracę, jaką wkładają w hodowlę i produkcję mleka. Dzięki państwa zaangażowaniu województwo podkarpackie może poszczycić się bogatą gamą produktów mleczarskich spełniających najwyższe wymagania. Podkreślenia wymaga fakt, że znaczna ich część ujęta została na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – mówiła wojewoda podkarpacki Ewa Leniart.
Podczas wydarzenia uczestnicy mieli okazję degustować produkty przygotowane przez Spółdzielnię Mleczarską ,,MLEKOVITA” z surowca pochodzącego od podkarpackich krów.