Próbki do analizy gromadzone są z terenu całego kraju za pośrednictwem Ośrodków Doradztwa Rolniczego jak również jednostek, które skupują ziarno pszenicy bezpośrednio od rolników.
W bieżącym roku za pośrednictwem PODR w Boguchwale zostało przekazanych do analizy 37 próbek różnych gatunków zbóż, a w tym: 23 próbki ziarna pszenicy ozimej i 1 pszenicy jarej, po 2 próbki owsa i żyta ozimego po 1 próbce pszenżyta i jęczmienia ozimego oraz 7 próbek ziarna kukurydzy, pochodzących z różnych gospodarstw rolnych z terenu województwa podkarpackiego.
W załączonym pliku zamieszczamy wyniki przeprowadzonych przez Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego - PIB w Warszawie badań. Wśród przeprowadzonych analiz oceniane były następujące wyróżniki jakościowe ziarna zbóż w zależności od gatunku: wilgotność ziarna, zawartość białka, glutenu, popiołu, liczba opadania, wskaźnik sedymentacji, gęstość ziarna w stanie zsypnym. Są one doskonałym źródłem informacji na temat jakości ziarna zbóż zebranego w poprzednim roku, która jak się okazuje nie była najwyższa.
Opracowała: Katarzyna Sitek
PODR Boguchwała