Prelegentami byli :
- przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie Pan Tomasz Pióro
- przedstawiciel Wojewódzkiej stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie Pani Agnieszka Wrońska- starszy asystent sekcji higieny żywności i żywienia PSSE Ustrzyki Dolne
- przedstawiciele Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Lesku:
Pan Jacek Bechta -Powiatowy lekarz weterynarii
Pani Elżbieta Źrebiec – z-ca Powiatowego lekarza weterynarii
- Pani Bożena Wisła – rolniczka z powiatu leskiego prowadząca gospodarstwo Agro Eko Turystyczno- Edukacyjne. Pani Bożenka dzieliła się swoimi doświadczeniami jako rolnik produkujący żywność ze swojego gospodarstwa.
Tematy poruszane na konferencji dotyczyły między innymi form sprzedaży produktów wytwarzanych w gospodarstwach rolnych, wybranych zagadnień ze znakowania żywności
sprzedawanej w ramach rolniczego handlu detalicznego, wymagań higienicznych w rolniczym handlu detalicznym- żywność pochodzenia roślinnego- procedura rejestracji oraz wymagań weterynaryjnych w rolniczym handlu detalicznym.
Celem konferencji było w szczególności ułatwienie nawiązywania kontaktów i wymiany doświadczeń między rolnikami produkującymi i dostarczającymi żywność bezpośrednio konsumentom ostatecznym w ramach RHD, MLO czy sprzedaży bezpośredniej a także podmiotami zajmującymi się tematyką skracania łańcuchów dostaw żywności.
Konferencja była doskonałą okazją do zapoznania się z aktualnymi przepisami prawa w zakresie sprzedaży żywności w krótkich łańcuchach dostaw.
Podziękowania należą się również KGW z Paszowej, Nowosiółek, Średniej Wsi, Myczkowa za przygotowanie przepysznego poczęstunku w postaci przekąsek i ciast własnego wypieku oraz Pani Bożenie Wiśle za możliwość posmakowania różnego rodzaju serów podpuszczkowych.
W konferencji uczestniczyło 73 osoby.