Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” to wyjątkowe wydarzenie przygotowane z myślą o szerzeniu dziedzictwa kulinarnego, promowaniu zdrowego stylu życia, edukacji ekologicznej oraz pielęgnacji polskiej kultury i tradycji. Myślą przewodnią zmagań konkursowych jest podkreślenie ważności, jak idąc z duchem czasu pielęgnować lokalną kulturę i tradycję.
Niedziela, 7 sierpnia, w Stalowej Woli była dniem rywalizacji pań z 19 kół gospodyń wiejskich z całego województwa podkarpackiego.
Panie wzięły udział w konkursach w różnych kategoriach m.in. na najlepiej przygotowane i najsmaczniejsze potrawy regionalne, przez konkurencję w pokazach mody, a skończywszy na wyborach Miss Wdzięku.
Kobiety z KGW w Mazurach (gm. Raniżów, pow. kolbuszowski) zaprezentowały się ze swoim regionalnym ciastem drożdżowym jakim jest „kasiok”, czyli placek drożdżowy z kaszą jaglaną. Trafił on w podniebienia jurorów konkursu i dzięki niemu zdobyły I miejsce w konkursie kulinarnym w Stalowej Woli. To zwycięstwo zadecydowało, że właśnie dzięki „kasiokowi” pojadą na finał Festiwalu „Polska od kuchni”, który odbędzie się 1 października na PGE Narodowym w Warszawie. Gospodynie dodatkowo zaprezentowały się w części artystycznej, przedstawiając „Oczepiny” z Lasowiackiego wesela, dzięki którym zdobyły nagrodę publiczności.
Do stolicy pojadą również przedstawicielki pobliskiego KGW Wola Raniżowska (gm. Raniżów), które w Stalowej Woli również zdobyły dwie nagrody, w tym główną w kategorii artystycznej.
Aleksandra Marut
PZDR Kolbuszowa