Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników oraz wyszukiwanie i promocja specyficznych produktów, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką.
Przedmiotem konkursu są żywnościowe produkty regionalne, czyli surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Zgłoszone produkty będą zakwalifikowane i oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne, produkty
i przetwory z ryb, produkty mleczne, miody).
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego ( przetwory owocowe, warzywne, produkty zbożowe , wyroby cukiernicze).
III. Napoje regionalne (napoje bezalkoholowe, napoje alkoholowe).
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy wytwórcy, którzy przedstawią produkty spełniające warunki podanej wyżej definicji oraz przyślą wypełnione i własnoręcznie podpisane karty zgłoszenia do konkursu. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. Krajowy organizator, czyli Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, w trakcie konkursu przyznana nominacje do nagrody „Perła 2022” r. produktom nagrodzonym we wcześniejszych edycjach. Spośród nominowanych, Kapituła Krajowa Konkursu wybierze produkty, które będą odznaczone statuetką „Perła 2022” r.
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 15 maja 2022 roku wypełnionej karty zgłoszenia na adres:
PODR Boguchwała
ul. Suszyckich 9
36-040 Boguchwała
z dopiskiem Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2022” i e-mailem na: katarzyna.czukiewicz@podrb.pl
Finał wojewódzki Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się
5 czerwca 2022 r. w Sędziszowie Małopolskim.
Krajowy Finał XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 25 września 2022 r., w trakcie Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Szczegółowe informacje o Konkursie na stronie: http://www.produktyregionalne.pl/ w zakładce NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO.