Coraz większe zainteresowanie polową uprawą ziół spowodowane jest zmniejszeniem się możliwości pozyskiwania ich ze stanowisk naturalnych oraz wzrastającym zapotrzebowaniem na wyrównany surowiec zielarski dobrej jakości.
W celu przybliżenia zagadnień związanych z uprawą roślin zielarskich Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale zorganizował 26 marca konferencję nt. „Technologia uprawy roślin zielarskich”. Ze względu na sytuację epidemiczną odbyła się ona w formie online. Głównymi prelegentkami były: dr hab. Grażyna Zawiślak z Katedry Warzywnictwa i Zielarstwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz dr hab. Katarzyna Kmieć, profesor uczelni z Katedry Ochrony Roślin - Zakładu Entomologii również Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
W pierwszej części konferencji dr Zawiślak omówiła ogólne zasady uprawy roślin zielarskich, a przede wszystkim czynniki wpływające na plon i jakość surowca zielarskiego. Podkreśliła, że rośliny zielarskie zawdzięczają swoje właściwości zawartym w nich związkom odznaczającym się dużą aktywnością fizjologiczną, które stosunkowo łatwo ulegają przemianom, tak podczas wzrostu i rozwoju roślin, jak również podczas ich zbioru i suszenia. Z tego powodu metody uprawy, terminy zbioru, warunki przechowywania i suszenia surowca są bardzo istotne dla otrzymania wartościowego leku roślinnego, przyprawy czy olejku eterycznego.
Pod względem botanicznym rośliny zielarskie to bardzo różnorodna i liczna grupa. Zaliczamy do niej drzewa, krzewy, byliny, rośliny jednoroczne i dwuletnie. Różnorodność grupy sprawia, że jej przedstawiciele różnią się między sobą cyklem rozwojowym oraz mają odmienne wymagania klimatyczne i glebowe, a co za tym idzie i wymagania uprawowe. Dlatego kolejna cześć konferencji poświęcona była szczegółowej uprawie wybranych gatunków ziół. Omówiona została technologia uprawy m. in. bazylii pospolitej, szałwii lekarskiej, majeranku ogrodowego, mięty pieprzowej, lawendy lekarskiej czy lubczyku ogrodowego.
Prof. Kmieć w swoim wykładzie omówiła najważniejsze szkodniki roślin zielarskich, metody zapobiegania i ich zwalczania. Podkreśliła fakt, iż zioła stanowią uprawy małoobszarowe, zajmujące niewielki odsetek powierzchni całej produkcji roślinnej. Z tego powodu rejestracja środków ochrony staje się dla producentów nieopłacalna i na liście środków zarejestrowanych do ochrony ziół znajduje się tylko kilka preparatów. Dlatego tak istotne w uprawach zielarskich staje się prawidłowe wykorzystanie zasobów środowiska oraz zachowanie równowagi biologicznej.
Marta Dobrowolska
PODR Boguchwała