Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów w 2022 r.

W Polsce, prawie połowa produkowanego ziarna pszenicy przeznaczana jest do przemiału na mąkę, która wykorzystywana jest do produkcji pieczywa, wyrobów (...)

Wyniki analizy ziarna zbóż z 2022 r.

Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – PIB w Warszawie dokonał oceny podstawowych cech technologicznych ziarna (...)

Poplony ścierniskowe

Ze względu na bardzo duży udział zbóż w strukturze zasiewów w wielu gospodarstwach istnieje problem niewłaściwego następstwa roślin. W praktyce, (...)

Stosowanie odpowiedniego i zdrowego materiału siewnego i sadzeniakowego jest podstawą do uzyskania optymalnego plonu.

Coraz więcej skrzypionek w zbożach

Z przeprowadzanych w ostatnim czasie lustracji zbóż ozimych i jarych w ramach prowadzonych doświadczeń na polu doświadczalnym PODR w Boguchwale (...)

podr

Przygotować siew pszenicy jarej

Pszenica jara jest zbożem umożliwiającym produkcję ziarna o wysokich parametrach jakościowych, ale ma duże wymagania środowiskowe i agrotechniczne, czyli jest (...)

Analiza sytuacji na rynku zbóż oraz cen pszenicy paszowej w woj. podkarpackim

Rok 2021 nie był korzystny pod względem warunków pogodowych dla uprawy pszenicy. Późna i zimna wiosna skutecznie hamowały wzrost roślin. (...)

podrb

Jakość ziarna pszenicy ozimej i jarej

Katarzyna Sitek

Gryka zwana hreczką

Gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum) zwana również hreczką należy do rodziny rdestowatych, jest jedną z wartościowszych roślin zbożowych uprawianych przez człowieka. (...)

Nasza strona internetowa www.podrb.pl używa plików cookie, tzw. „ciasteczek”. Są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane do Państwa urządzenia (komputera, smartfona itp.). Stosujemy je wyłącznie dla Państwa wygody w celu lepszego dostosowania naszej witryny internetowej do Państwa indywidualnych potrzeb oraz w celach statystycznych. Nie zawierają one żadnych danych osobowych.

Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Info